Preloader

Blog

Ciocolatierul si fabricantul de ciocolată

Săptămâna trecută am ieșit cu niște prieteni și au fost foarte interesați de ultimul meu proiect, crearea de mici bijuterii artizanale din ciocolată. Povestind cu pasiune despre nouă mea îndeletnicire, unul dintre ei m-a întrebat dacă fac eu ciocolată de la zero și apoi o transfom în bomboane, praline și trufe. La început întrebarea mi s-a părut ușor stupidă deoarece, pentru mine era foarte clar că ciocolatierul și fabricantul de ciocolată sunt două lucruri distincte, dar apoi am realizat că majoritatea, nu cunosc diferența dintre cele două și adesea există o confuzie în a delimita clar cele două industrii, cea de a fabrica ciocolată ca materie prima și cea de a crea praline, bomboane, trufe sau alte specialități de ciocolată, aducând notă persoanală în fiecare creație.

Cu ocazia unui training făcut în Belgia la Chocolate Academy Centre, acest subiect a fost unul intens discutat de participanți la curs. Pentru belgieni, elvețieni, austrieci, delimitarea este foarte clară. De ce? Deoarece ei au o industrie foarte bine dezvoltată, România încă nu are. Mi-am consultat mentorii, am citit articole, m-am documentat din cărți pentru a găsi o explicație potrivită.

              Ciocolatierul este artistul care se folosește de imaginația și talentul său în crearea trufelor, bomboanelor sau delicioaselor specialități de ciocolată umplute cu cremă, pe care toți le iubim.

              Fabricantul de ciocolata este compania care cumpără, prăjește boabele de cacao, le macină și le transformă în ciocolată că materie primă, printr-un proces extrem de complex, fiind ajutat de echipamente industriale specializate .

Există mulți ciocolatieri în această industrie, însă foarte puțini fabricanți de ciocolată, deoarece procesul de producere a ciocolatei este dificil și costisitor, necesită echipament specializat și cunoștințe întemeiate în producție.

Sunt foarte rare cazurile în care ciocolaterii își permit echipamentul necesar pentru a-și produce singuri ciocolată,  în majoritatea cazurilor aceștia cumpără cuvertura de ciocolată, o topesc și apoi o folosesc pentru a a crea minunății de ciocolată, adevărate opere de artă în privința gustului.

Post a Comment

× Info & Comenzi