Preloader

Blog

Istoria ciocolatei – partea a II a

În 1500, cuceritorii spanioli precum Hernán Cortés, care era în căutarea de aur și argint în Mexic, s-a întors în schimb în Spania cu ciocolată. Deși spaniolii au îndulcit băutura amăruie cu zahăr din trestie și scorțișoară, un lucru nu s-a schimbat: ciocolata încă era considerată un simbol al luxului, bunăstării și puterii. Această băutură era savurată de buzele celor cu sânge regal și numai elitele spaniole își permiteau să importe acest produs scump.

Spania a reușit să țină ciocolata un secret savuros pentru aproape un secol, însă fiica regelui Filip al III lea la căsătoria sa cu Louis al XIII lea, în 1615 a adus în Franța iubirea pentru ciocolată. Popularitatea ciocolatei s-a răspândit și în alte curți europene și aristrocratii o consumau ca și un elixir magic cu beneficii pentru sănătate.

Pentru a-și satisface pofta crescândă pentru ciocolată, puterile europene au fondat plantații în coloniile din regiunile ecuatoriale pentru a crește cacao și zahăr.

Ciocolată a rămas un nectar al aristocrației până când chimistul de origine olandeză Coenraad Johannes van Houten a inventat presa pentru cacao, în anul 1828, care a revoluționat producția de ciocolată. Această presă putea să stoarcă untul de cacao gras din boabele de cacao prăjite, lăsând un amestec uscat, care era apoi pulverizat într-o pudră fină care putea fi amestecată cu lichide și alte ingrediente, turnată apoi în matrițe și solidificată în  ciocolată. Inovația lui van Houten a intrat în era modernă a ciocolatei, facilitând utilizarea ei ca și ingredient în domeniul culinar, iar costurile scăzute ale producerii sale a făcut ciocolata un produs accesibil pentru restul maselor.

În 1847 compania britanică de ciocolată J.S. Fry&Sons au creat primul baton comestibil de ciocolată din unt de cacao, pudră de cacao și zahăr. Invenția lui Rodolphe Lindt’s în 1879, mașina de conșat, care producea ciocolată cu o textură fină și gust superior, a permis producția în masă a ciocolatei fine, a ciocolatei cremoase cu lapte pe liniile de asamblare din fabrici.

Aproape oricine a auzit de companii renumite precum Cadbury, Marș sau Hershey, care au dus la o explozie a industriei ciocolatei la sfârșitul anilor 1800 și începutul lui 1900. Astăzi, Elveția, care este lider european, consumă în fiecare an 11 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor, un american consumă 5,44 kg de ciocolată pe an, iar un român consumă aproximativ 1,7 kg de ciocolată anual.

Post a Comment

× Info & Comenzi