Preloader

Blog

Tipurile boabelor de cacao

Theobroma cacao este un arbore elegant care se dezvoltă în regiunea ecuatorială  din America Centrală și de Sud, în Africa și Indonezia, până la altitudinea de 600 m deasupra nivelului mării.

Arborele de cacao poate crește până la 12-15 m în sălbăticie. Pentru a facilita recolta majoritatea fermierilor îl lasă să crească până la 4-8 m înățime. Arborele de cacao înflorește și produce fucte tot anul. Florile sale fertilizate se vor dezvolta în păstăi de cacao pe parcusul a cinci luni.

Păstăile mature variază în ceea ce privește forma, textura, dimensiunea lor și pot varia de la 15 cm la până peste 35 cm în lungime. Un fruct copt conține în mod normal 20 până la 75 boabe de cacao, fiecare având între 1 și 3 cm lungime, fiind învelitede o pulpă albă. Boabele de cacao sunt foarte nutritive, ele conțin într-o pondere ridicata grăsime (50%) și carbohidrați (25%). Ele mai conțin proteine, teobromină, niacină, minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu, sodiu și fosfor) și vitaminele A. B1, B2 și B6.

 

Criollo – nestemata boabelor de cafea

Arborele Criollo este originar din America Centrală și de Sud, dar și din insulele Caraibe și Sri Lanka. Doar 5% din producția mondială provine de la Criollo. Arborii Criollo sunt greu de crescut, pentru că sunt vulnerabili la o mulțime de factori de mediu. Boabele acestui arbore au o culoare roz pal și gustul lor este unul delicat, complex, puțin asemănător cu aroma ciocolatei clasice, dar bogat în note secundare care persistă. Fiind considerat “regele” in materie de cacao, Criollo este prețuit drept un ingredient de bază pentru cea mai fină ciocolată.

Forastero-versatilul

Cel mai comun arbore de cacao este Forastero. Este cel mai probabil originar din bazinul Amazon. Azi, Forastero este crescut, în principal, în Africa, Ecuador și Brazilia și reprezintă 80% din producția mondială de cacao. Ceea cel îl face atât de popular este faptul că este mult mai puternic și mai rezistent la boli. Are o producție mult mai mare de boabe decât Criollo. Boabele de cacao Forastero au o culoare violet și sunt folosite pentru a oferi aromă robustă ciocolatei. Gustul lor amărui durează puțin și nu este urmat de arome secundare, de aceea sunt cel mai adesea amestecate cu alte tipuri de cacao superioare. Există numeroase subspecii de Forastero dintre care: Amelonado, Cundeamor și Calabacillo. Cacaua Amelonado este cea mai plantată subspecie dintre toate. Forastero și-a primit numele de la spaniolii, care au importat pentru prima dată cacaua Criollo din Venezuela. Pentru ei Criollo era varietatea principală de cacao și opusă varietății Forastero originară din regiunile amazoniene, pe care o numeau “străină.

Trinitario – hibridul dintre gustul rafinat și cel comun

Trinitario este o clasă biologică hibridă natural care rezultă din polenizarea încrucișată. Se conideră că a apărut prima dată pe insula Trinidad, după ce un uragan a distrus aproape în totalitate culturile locale de Criollo, în 1727. Considerand că arborii nu au rezistat catastrofei, culturile au fost înlocuite cu Forastero, însă, în mod spontan, au apărut acești arbori hibrid. Trinitario combină două dintre cele mai bune varietăți principale:  rezistența și recolta bogată a varietății Forastero și gustul rafinat al varietății Criollo. Calitatea variază între mediu și superior. 

Populațiile de Trinitario  variază în general la caracteristicile păstăilor și a boabelor pentru că părinții au caracteristici foarte contrastante. Acum aceste populații de arbori pot fi găsite în toate regiunile unde Criollo a fost odată crescut: Mexic, insulele Caraibe, Columbia, Venezuela și părți din Africa de Sud-eEst.  

 

Sursa: site Barry Callebaut;  Wikipedia

Post a Comment

× Info & Comenzi