Preloader
Title Image

Blog

  • Istoria ciocolatei începe în Mezoamerica. Băuturile fermentate din ciocolată datează din anul 350 î.Hr. Aztecii credeau că boabele de cacao sunt darul lui Quetzalcoatl, zeul înțelepciunii, iar aceastea erau atât de valoroase încât erau folosite ca și monedă de schimb. La început fiind preparată doar ca și băutură, ciocolata era servită sub formă de lichid amărui și spumos, combinat cu tot felul de condimente sau cu piure de porumb. Era considerată ca având puteri afrosidiace și oferind putere celor care o consumau. Azi, astfel de băuturi sunt cunoscute sub denumirea de “Chilate”

  • În 1500, cuceritorii spanioli precum Hernán Cortés, care era în căutarea de aur și argint în Mexic, s-a întors în schimb în Spania cu ciocolată. Deși spaniolii au îndulcit băutura amăruie cu zahăr din trestie și scorțișoară, un lucru nu s-a schimbat: ciocolata încă era considerată un simbol al luxului, bunăstării și puterii. Această băutură era savurată de buzele celor cu sânge regal și numai elitele spaniole își permiteau să importe acest produs scump. Spania a reușit să țină ciocolata un secret savuros pentru aproape un secol, însă fiica regelui Filip

  • Transformarea boabelor de cacao în ciocolată este un proces complex, în care ingredientele, timpul și temperatura joacă un rol crucial. Prin modificarea acestor trei parametri, se pot produce o varietate de rețete unice. Fermierii taie coaja exterioară a păstăi de cacao cu cuțite lungi pentru a strânge pulpa împreună cu boabele de cacao din fruct. O păstaie conține 40 până la 50 de boabe de cacao. Boabele de cacao sunt lăsate să fermenteze timp de cinci până la șapte zile. Acest proces natural elimină orice rest de pulpă de fructe din jurul boabei de cacao. În timpul fermentației, culoarea boabelor se schimbă de la gri la brun până la purpuriu și își dezvoltă aroma. După fermentație, boabele

  • Theobroma cacao este un arbore elegant care se dezvoltă în regiunea ecuatorială  din America Centrală și de Sud, în Africa și Indonezia, până la altitudinea de 600 m deasupra nivelului mării. Arborele de cacao poate crește până la 12-15 m în sălbăticie. Pentru a facilita recolta majoritatea fermierilor îl lasă să crească până la 4-8 m înățime. Arborele de cacao înflorește și produce fucte tot anul. Florile sale fertilizate se vor dezvolta în păstăi de cacao pe parcusul a cinci luni. Păstăile mature variază în ceea ce privește forma, textura, dimensiunea

  • Săptămâna trecută am ieșit cu niște prieteni și au fost foarte interesați de ultimul meu proiect, crearea de mici bijuterii artizanale din ciocolată. Povestind cu pasiune despre nouă mea îndeletnicire, unul dintre ei m-a întrebat dacă fac eu ciocolată de la zero și apoi o transfom în bomboane, praline și trufe. La început întrebarea mi s-a părut ușor stupidă deoarece, pentru mine era foarte clar că ciocolatierul și fabricantul de ciocolată sunt două lucruri distincte, dar apoi am realizat că majoritatea, nu cunosc diferența dintre cele două și adesea există o

  • Povestea ciocolatei începe cu boabele scoase din fructele bine coapte ale arborelui de cacao. Boabele sunt lăsate  7 zile la fermentat, apoi sunt uscate la soare. Ulterior sunt trimise în fabricile de producție de ciocolată, unde sunt curățate de impurități, se prăjesc și sunt curățate de coajă. Pentru că au un conținut mare de grăsime, atunci când sunt zdrobite și amestecate, boabele se transformă într-o pastă, care se numește lichior de cacao (deși nu conține alcool). Lichiorul de cacao este procesat în utilaje speciale, până când se separă grăsimea de partea

Info & Comenzi